Докато Франция, Германия и Италия дебатират нужни ли са регулации, САЩ вече

...
Докато Франция, Германия и Италия дебатират нужни ли са регулации, САЩ вече
Коментари Харесай

ЕС разделен: трите големи икономики искат да спрат закона за AI

Докато Франция, Германия и Италия дебатират нужни ли са регулации, Съединени американски щати към този момент ги постановиха

Трите най-големи европейски стопански системи се обръщат против регулирането на някои от най-мощните типове изкуствен интелект (AI). Отпорът слага на карта ориста на пионерския Закон за изкуствения разсъдък на блока, който и без друго Съединени американски щати изпревариха преди по-малко от месец - първичната концепция бе на Европейски Съюз, само че оттатък океана съумяха първи да осъществят регулациите.

Сега блокът е заловен в клопката на Франция, Германия и Италия и боксува по тематиката по какъв начин нормативно да се уреди контролът над технологията, която към този момент трансформира живота ни. Трите страни блокират договарянията по противоречив раздел от проектозакона на Европейски Съюз за AI.

Според тях новите закони би трябвало да бъдат написани по този начин, че да не попречват напъните на страните членки да основават и развиват “основни модели ”, написа европейското “Политико ”. Това е форма на генеративен изкуствен интелект, подготвена върху голямо количество данни, тъй че да може да се приспособява към необятен набор от задания. По такава инфраструктура са основани най-широкоразпространените чатботове като ChatGPT на OpenAI и Bard на “Гугъл ”.

Правителствени чиновници настояват, че налагането на строги ограничавания върху най-съвременните софтуерни модели би навредило на бизнеса в Европейски Съюз, който се стреми да сътвори лични първенци в конкуренцията за създаването на AI. Европейски Съюз се нуждае от “регулаторна рамка, която предизвиква нововъведенията и конкуренцията, тъй че европейските играчи да могат да се появят и да носят нашия глас и полезности в световната конкуренция на AI ”, показват от тройката.

В взаимен документ те показват концепцията да не се вкарват строги закони, които неизбежно носят риск от задушаването на софтуерното развиване на съюза. Вместо това се предлага

главните модели изкуствен интелект да се саморегулират

Целта е още до момента в който умните системи си набират целия набор от информация, с която след това извършват разнообразни задачи, да бъдат обучавани също да съблюдават етичен кодекс за държание. Предложението е подкрепено и от други страни членки.

Франко-германско-италианските хрумвания обаче са в съпротива на европейски законодатели, които мощно желаят да овладеят така наречен съществени модели на AI.

“Това е оповестяване на война ”, разяснява анонимно пред “Политико ” член на преговорния екип на Европейския парламент.

През юни на специфична конференция председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола разгласи новаторския закон дружно с докладчиците Брандо Бенифеи и Драгош Тудораке. “Законодателният акт ще зададе тона в международен мащаб при създаването и ръководството на изкуствения разсъдък ”, съобщи тържествено тогава Тудораке. И акцентира, че това ще

подсигурява, че AI се развива и употребява в съответствие с европейските полезности

и народна власт.

Тогава бе подложен акцент на одобряването на насочен към индивида, благонадежден AI, който да пази здравето, сигурността, главните права и демокрацията от евентуално нездравословните му резултати - да вземем за пример класифицирането на хора на база на тяхното обществено държание или персонални характерности.

Пет месеца по-късно въвеждането на въпросните регулации е стигнало до задънена улица. Тристранните договаряния сред Екологичен потенциал, Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз са в безспорен застой. На взаимна среща през ноември евродепутати демонстративно напуснаха залата в отговор на съпротивата на Франция, Германия и Италия против регулирането на главните модели.

Ако тристранката в Брюксел не откри общ език, с цел да продължи работа по законопроекта, може да се стигне даже до неговата безспорна анулация.

Преговорите са под силен натиск, защото наближава крайният период - 6 декември

Те не могат да бъдат отлагани поради изтичащия мандат на Европейския парламент, изборите за новия са през юни 2024 година От друга страна, резултатът от сходни пионерски регулации може да наклони доста везните в интерес на партиите, които се занимават с правенето им (либералите от “Обнови Европа ” и главната лява секта в Екологичен потенциал “Социалисти и Демократи ”).

Стремежът към понижаване на европейския регулаторен модел е неочакван, тъй като се разминава с обичайното мислене на Стария континент, че софтуерният бранш се нуждае от по-стриктни регулации. Нещо повече - идва в миг, когато водещи ръководители на промишлеността за AI сами приканиха за по-строг надзор върху техните технологии. Дори Съединени американски щати, където софтуерната промишленост е облагодетелствана от години, вкарват лични закони за потреблението на AI.

Анализатори считат, че е основно по какъв начин тъкмо ще се формулират регулаторните рамки за новаторската технология, защото рискът да се получи неуместна обстановка е голям.

“Може да се окажем в свят, в който AI системите, употребявани за положително, са строго контролирани в Европейски Съюз, а върху най-големите и евентуално най-опасните да не се ползва никакъв надзор ”, изяснява канадският компютърен академик Йошуа Бенджио, водещ глас по политиката за AI. Според него би било полуда пренебрегването на базовите модели (и затова на най-авангардните измежду тях, наричани “гранични модели ” от хората в индустрията). По думите му това е риск, който може да направи Закона за AI на Европейски Съюз “като закона на джунглата ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР